De eerste stap naar een duurzaam & sustainable interieur

De allereerste stap naar een duurzamer interieur is bewustzijn. Ja, gewoon van jou als persoon. Je bent geen heilig boontje, dat ben ik ook niet, maar als we allemaal iets meer ons best gaan doen en ons bewust zijn van wat we kopen, wie weet blijft onze wereld dan een stukje mooier en leefbaarder voor iedereen. 

Ken de stappen van de Piramide van wat je nodig hebt, zodat je bewuster je interieur keuzes maakt voor meubels en woonaccessoires. 

image1.jpeg

1. Gebruik wat je al hebt. 

Kijk in de kasten, kijk op zolder, heb je nog interieurspullen die je een nieuw leven in kunt blazen? Is het niet meer naar je smaak? Pas het dan aan (met een likje verf bijvoorbeeld). 

2. Leen het van anderen. 

Bijvoorbeeld van je moeder of je oma, vaak hebben zij de leukste interieurspullen gewoon nog ergens in een kast staan. Maar je kunt natuurlijk ook iets lenen van een vriendin. 

3. Ruil. 

Met vrienden, familie of collega's. Niet zo'n interieurwonder? Misschien kan je een kledingstuk ruilen voor een interieuritem van iemand anders. 

4. Tweedehands

Tegenwoordig is er zoveel tweedehands verkrijgbaar, denk aan 'Amsterdam yard sale' op facebook, kringloopwinkels, marktplaats maar ook zijn er tegenwoordig veel conceptstores die vintage of tweedehands spullen verkopen. Probeer het in dit geval zo dicht mogelijk bij huis te kopen, dat scheelt CO2 uitstoot voor hetpostpakketje. Binnenkort zal ik een overzichtje maken van fijne vintage winkels en webshops.

5. Maak het zelf 

De beste stap om zelf te maken is het creeren met spullen die je nog in je kast hebt liggen. Ga je aan de slag met nieuwe materialen, denk dan ook even na hoe die materialen gemaakt zijn en waar ze vandaag komen.

6. Koop het nieuw

Dat is echt de laatste keus, maar voel je niet schuldig, soms wil je gewoon iets nieuws kopen, bijvoorbeeld een bed (matras) of een bank, wel zo fris. Denk er dan wel over na waar je deze spullen koopt.

Vind je dat lastig? Probeer dan vooral producten te kopen die geproduceerd zijn in Europa. Dat scheelt transport (minder CO2) en in Europa moeten producten aan veel strengere eisen voldoen dan in bijvoorbeeld Azie. En bedenk dat winkels die vertellen waar hun producten vandaan komen een stuk beter op weg zijn dan winkels die hier niet open over zijn. 

Sinds ik mij hier meer bewust van ben, vind ik het veel leuker om de spullen die ik al heb opnieuw te gebruiken. 

Wat zijn jouw onmisbare interieuritems die al lang mee gaan?